For et par år siden fik jeg denne opskrift på hjemmebagt rugbrød af en skriveveninde. Jeg har bagt det lige siden. Jeg er startet op med at bruge denne surdej og jeg har ikke lavet nogen ny endnu.
Surdej til klassisk rugbrød
1 dl gammeldags kærnemælk
1 dl vand
1 dl rugmel
1 tsk groft salt
Rør sammen, lad stå ude 1 døgn og hvile 2-3 dage i køleskabet. Når man begynder med en hel ny surdej, bliver brødet ikke så godt den første gang. Man kan kickstarte dejen med ½ hvidtøl, det giver en god gæropblanding uden at ødelægge surdejens potentiale.
Vinderrugbrød fra Politikens rugbrødkonkurrance
300 g surdej
9-10 dl vand
2 spsk salt
200 g hvede- eller speltmel
375 g rugmel
375 g knækkede rugkerner
røres og står et døgn.
1 flaske mørk hvidtøl hældes over
1 spsk honning
200 g knækkede rugkerner
300 g hørfrø
300 g solsikkekerner eller græskarkerner
alt røres godt sammen. HUSK NU derefter at 300 g surdej fra til næste bagedag. Lægges i 2 forme (silikoneforme) evt. fores med bagepapir. Hæver 2-4 timer. Der kan laves en lang ridse og drysses med birkes.
Sættes i kold ovn og bages ved 200 grader i 1½ - 2 timer. Pakkes ind i viskestykker og lægges i en plastikpose til de er kolde. Så bliver de dejlige saftige. Kan fryses.
God bagelyst! PAS PÅ... dette rugrbød er stærk vanedannedende. Alt andet rugbrød bliver så kedeligt!
Ingen kommentarer:
Send en kommentar