onsdag den 25. december 2024

Glædelig jul

 

Glææædelig jul!

Det sørme, det’ sandt, det’ jul! Jeg håber, din juleaften har været fredelig som min var.

Jeg har tænkt tilbage på 2024. Jeg kan se at jeg har broderet mere end jeg har strikket. Det er især broderi med  frie sting, som har optaget mig, men det er også blevet til 4-5 bluser. Jeg har det så godt, når jeg har noget imellem mine hænder, især når jeg ser fjernsyn.

I sommer var det 10 år siden at jeg forlod mit job på Spejderskolen. Spørgsmålet var: "Hvad skulle jeg så lave?" Jeg fik prøvet lidt at hvert, bla. vikar på vaskeri, garntneri, og i køkkenet. En af de ting jeg puslede meget med, var at jeg gerne ville leve af mit håndarbejde. Det var svært dengang, da det ikke var in at bruge sine hænder på strikning, broderi mm. Dengang havde jeg en drøm at udgive en bog med restestrik og det skulle ikke bare være bluser, men bl.a. tilbehør (tasker, sjaler, punge) og interiør. Jeg kan huske at jeg bl.a. skrev til et forlag om de ville udgive en bog med ting og sager i restegarn. De turde ikke gøre det, da det ikke var in. Her 10 år efter strikker mange med deres garnrester. Måske skal jeg prøve igen!

I 2024 har jeg forsøgt at bruge det jeg har. Der er brugt en del broderigarn og strikkegarn til mine mange projekter. Der er stadig meget tilbage. Jeg har ikke købestop, men jeg skal bruge det jeg har før jeg køber nyt. I 2022 havde jeg købt strikkeadventskalenderen fra Charlotte Tøndering.

Jeg fik strikket blusen "lun og let", men den passede mig ikke, så den fik lov til at ligge. I efteråret trevlede jeg den op og er nu gået i gang med en ny og anden model. Og den ser ud til at passe. Jeg er ikke bleg for at trevle op, når tingene ikke passer mig.






Sidste år købte jeg en broderiadventskalender fra Ønskefeen. Ideen med kalenderen var at der skulle jeg bruge mine broderigarnrester. Desværre har jeg kun fået broderet 1 af tingene, som først  blev færdig lige før jul. Et viskestykke med en Dalahest. De sidste 3 ting ligger og venter.

I år har jeg købt Borderiværkstedet adventskalender. Den er broderet færdig, da det var små stykker stof der skulle broderes på. Den skal monteret til en taske en af dagene. 


onsdag den 4. december 2024

Strikket julepynt

Jeg er fan af hjemmelavet julepynt. For et par år siden strikkede jeg nogle juletræer i garnrester og de kan godt tåle en gentagelse.



Find opskriften på juletræerne her.

Jeg har også strikke nissehuer til de 4 piner.


Find opskriften på nissehuen her.

Den sidste opskrift i denne omgang er mine strikkede bolcher.


Find opskriften på bolcher her.

Fat dine strikkepinde og få brugt nogle af dine garnrester. Brug det du har. God strikkelyst.

fredag den 15. november 2024

Red garnresterne


Jeg er stor fan af at bruge mine garnrester. Derfor har jeg prøvet med forskellige garner at strikke punge, som er filtet i vaskemaskinen ved enten 40 eller 60 grader. 

Til filtning skal der bruges uldgarner. Er du i tvivl om, at det er uld du har og garnet er uden banderole, da uld- og akrylgarn ligner hinanden. Den bedste måde til at identificere garnet på er at lave en brændetest. Brændetesten er altid en præcis måde at se, om garnet er akryl eller uld, fordi akrylgarnet smelter og lugter af brændt plastik. Uld lugter af brændt hår. 

Læg en tråd på en tallerken og sæt ild med en lighter /tændstik. Observer garnet, mens det brænder. Er garnet lavet af rent uld, vil det krølle og efterlade en sort, krøllet aske. Garnet er 100% uld. Brænder garnet fuldstændigt og efterlader en hård, sprød hvid aske, så er garnet en uldblanding.

Tag din forholdsregler inden du begynder at brænde!

Jeg har strikke 3 modeller med forskellige fremgangsmåde. Til de 2 (bordeaux og grå) er der brugt samme fremgangsmåde. Børn kan være med også selvom de ikke er garvet strikker. Ujævnhederne forsvinder, når pungene bliver filtet.


Den lette 

Mål: Rød, 20 x 27 cm (hvid, 27 x 54 cm) før filtning. Efter filtning: Rød,15 x 24 cm (hvid, 22 x 35 cm)
Pinde: nr, 8
Materialer: Uldgarn, som passer til strikkepinde 8, ca. 50 g. 1 knap, farvet rund elastik

Slå 44 (36) m op. Strik glat til stykket måler 32 (54) cm. Luk ikke for løs  af. Der kan evt. hækles en kant af krebsemasker (fastmasker, som er hæklet baglæns). 

Montering:
Del det strikkede stykke i ca. 3 lige store dele. Fold 1/3 op og sy siderne sammen med madrassting. Hæft enderne. Filt pungene i vaskemaskinen ved 60 grader. Mens pungen er våd trækkes den i form.

Sy knappen fast. Sæt elastikken fast ved at putte den igennem forstykket og slå en knude på elastikenderne eller sy den fast med små kastesting. Det kan være en hjælp at sætte tape på elastikken, når den skal igennem det strikkede stof.


OBS. Målene kan variere efter hvilket garn der bliver brugt. 

Den røde kan bruges til mobiltelefon, strikketilbehør mm.


Den svære

Slå 60 masker op med dobbelt opslag, find evt. video på nettet for fremgangsmåde. Saml maskerne til en ring. Pas på ikke at sno maskerne. Strik rundt i glatstrikning 17 cm. På det som skal være forstykket strikkes 60 masker med ret riller. 1. omgang stikkes 60 masker vrang, 60 masker ret, 120 masker ret, 60 masker vrang, 60 masker ret osv. Luk de 60 masker af med ret.

Klappen: *Strik 57 masker, 3 masker løs af med garnet foran, vend.
3 ret, 54 masker vrang, 
3 masker løs af med garnet foran, vend.*
Fortsæt disse 2 pinde til klappen måler 16 cm.  Strik 6 pinde med retriller (1 pind vrang, 1 pind ret) Luk af på retsiden.

Montering:
Hæft enderne. Filt pungene i vaskemaskinen ved 60 grader. Mens pungen er våd trækkes den i form.

Sy knappen fast. Sæt elastikken fast ved at putte den igennem forstykket og slå en knude på elastikenderne eller sy den fast med små kastesting. Det kan være en hjælp at sætte tape på elastikken, når den skal igennem det strikkede stof.


OBS. Målene kan variere efter hvilket garn der bliver brugt. 

Filtning: Jeg har puttet pungene i en vaskepose og vasket dem sammen med mit almindelige tøj ved 60 grader.

Et lille tip😀

Jeg synes at klappen på den røde var blevet for lille. Efterfølgende syede jeg knaphulssting og hæklede 1 række fastmasker fra vrangen. Fra retten hæklede jeg en muslingekant. Fastmaskekanten skal være deleligt med 6 masker + 1. 1 luftmaske, 1 fastmaske i den første maske, *spring de 2 næste masker over, hækl 5 stangmasker i den næste maske, spring 2 masker over, hækl 1 fastmaske i næste maske*. Gentage fra * til * rækken ud.

Knapperne er slået med strikket stof. Jeg laver dem selv, så sig til hvis du skal bruge nogen.

Deler du dine billeder af strikkede punge efter min opskrift på Instagram vil jeg blive glad for, at du bruger #redgarnresterne og #birgittehansendesign

søndag den 3. november 2024

Broderi på strik

For et stykke tid siden underviste jeg i "broderi på strik" hos AOF, Svendborg. Efterfølgende broderede jeg en sommerfugl på en sort kedelig, købe bluse.


Nærbillede at sommerfuglen


Sommerfuglen er tegnet op på forsvinding vlies. Kroppen har jeg broderet med fladsyning, benene med splitstik, omridset af vingerne er med kædesting og udfyldningen i vingerne er stikkesting. Garnet til kroppen ved jeg ikke hvad er, men til vingerne har jeg brugt farveskiftegarn (Drops, Delight, print, farvenr. 09)


Jeg var træt af at ærmerne var for lange. Nu fik jeg mig taget sammen til at afkorte dem. Jeg strikkede et bånd og syede det på så klippekanten er blevet skjult.
Til båndet slog jeg 80 masker op på rundpind nr. 3½ og strikkede 10 omgange glat, 1 omgang vrang, 10 omgange glat. Lukkede af. 
Kanten blev foldet og sat fast om ærmet. Jeg har syet bagsting i aflukningskanten.

Nu har jeg en ny bluse.


fredag den 25. oktober 2024

Ny orange bluse

For 2 måneder siden begyndte jeg på en orange bluse. Den er pillet op, da den den blev for stor. Jeg orkede ikke at begynde på den igen. 

Derfor har jeg valgt et nyt design. Tilbage i 2020 strikkede jeg en bluse fra et strikketillæg til Alt for Damerne. Læs her. Jeg har ikke rigtig brugt blusen, men for et par uger siden begyndte jeg at bruge den igen og den blev et hit, især i sommerhuset når vi sidder på terrassen eller drivhuset.

Jeg har valgt at strikke én til og det blev med det orange garn.


Jeg har brugt 10 nøgler orange, farvenr. 13  Furry Lala Berlin fra Lana Grossa og 1 nøgle gult farvenr. 03. Blusen er strikket på pinde nr. 8 og kanterne er strikket på pinde nr. 6.

Blusen er strikket oppefra og ned. Jeg har lavet vendemasker i nakken, for at få nakken højere end forstykket. Inden jeg strikkede I-cord (nederst på blusen og ærmerne) strikkede jeg en omgang med gult. I-corden er over 3 masker.

Jeg har strikket almindelige ærmer. Jeg har taget 2 masker ind på hver 3. omgang.

Nu venter jeg bare på, at det skal blive koldere. Så skal den i brug.

torsdag den 22. august 2024

Kaktus

Jeg er vild med kaktusser. De er nemme at passe, da de kun kræver lidt vand og en overbrusning i ny og næ for at tage den værste støv. Deres blomster er vidunderlige og dufter så dejlige.

Men jeg har syet et par kaktus, som ikke kræver nogen pasning.


De er syet i møbeluld, som jeg havde liggende. Indersømmen er syet på maskine og ydersømmen er syet med små risting i hånden, som en harmonika. Inden jeg syede kaktussen sammen broderede jeg med teknikken, speckling. Stingene syes oppefra og ned, på kryds og tværs og stingene må ikke røre hinanden. Jeg har syet med 2 tråde amagergarn i forskellige dejlige farver. Jeg har fyldt kaktussen med pladevat.


Jeg har sat dem i ler urtepotter.


Kaktusserne kan også bruges som nålepude. Ideen har jeg fra kalenderen 2014 fra Skals højskole for design og håndarbejde.

torsdag den 15. august 2024

Min nye udfordring med strik

 I mit forrige opslag skrev jeg om en bluse, som jeg har strikket med cocoknits-metoden. Den var uden ærmer. Mit næste udfordring er, at lære at strikke med ærmer samtidig med bærestykket. 

Jeg var så heldig at jeg til min fødselsdag og jul sidste år fik gavekort til en garnbutik i Fjerritslev. Jeg har købt "Furry" fra lala Berlin, Lana Grossa. Garnet er 90% Alpaka og 10% Polyamid og strikkes på pinde 8. Den er på forsiden af bogen


Jeg har måtte pille op et par gange, da jeg ikke var opmærksom på hvornår halskanten og rundingen i ærmegabet skulle starte. Jeg er nu på rette spor.


Skulderen er strikket skrå og ærmekuppelen er strikket med i bærestykket.


Nu går det bare derud af med kroppen.

torsdag den 1. august 2024

Mit sommerstrik

er færdig.

Blusen forfra


og bagfra.


Skulderen er strikket skrå

Det er ikke så tit at jeg strikker en en bluse af anerkendte designer. Når jeg gør det er det for at lære noget nyt. Modellen er strikket oppe fra og ned og er med skrå skulder. Det har jeg ikke prøvet før og jeg lærte også at lukke af med en elastisk kant forneden. Blusen er blevet som jeg gerne vil have den og den vejer kun 414 g. Læs mere om mine udfordringer med blusen her.

Nu glæder jeg mig til at bruge min sommerbluse.

tirsdag den 23. juli 2024

Glimt fra min sommerferie

Jeg har haft sommerferie, som resten af den danske befolkning. Jeg startede med at være i mit elskede sommerhus i Thy. Jeg havde taget symaskinen med og fik bl.a. syet sejl til et par skibe.


I brændestablen fandt jeg 2 stk. kløvet træ og i et nøddehegn fandt jeg masterne. Der er boret hul til masten i træet og den er sat fast med lidt trælim. 


Sejlene har jeg målt op så det passer til hver træstykke. Sejlene er syet i 2 lag stof. Jeg har brugt stofrester. Klip 2 ens stykker - husk sømrum. Sy dem sammen ved at lægge stykker ret mod ret. Lad langsiden stå åben, så sejlet kan vendes.

Vend. Pres sømrummet ind på langsiden. Sy en stikning 1-2 mm inden så sejlet bliver lukket. Sy en ny stikning ca 5 mm fra den første stikning, så der bliver en løbegang til at sætte snoren i. Jeg har brugt fiskegarn. Brug en sikkerhedsnål til at føre snoren igennem løbegangen, klip evt. 1 - 2 sting op så snoren kan komme igennem. Snoren har jeg sat fast på masten med et råbåndsknob og jeg har slået et søm i så spidsen af sejlet kan sættes fast med en sytråd.


De står nu og pynter i driverhuset.

Jeg har også været på højskole for at skrive kalligrafi. Denne gang skulle jeg lære at skrive Black Letter. Det er en form for gotisk, inspirerede af Rudolf Koch (1876-1934). Det var meget svært at få den rette vinkel og få bogstaverne slanke.


Jeg fik lidt styr på det. Det kræver mere øvelse, øvelse, øvelse......

Jeg havde også mit strikketøj med på ferie. Desværre havde jeg ikke fået en pind nr. 2 med til aflukningskanten forneden. Jeg måtte ty til en maskeholder.

Det var den ferie og den gik alt for hurtigt. Vejret var ikke det bedste, men vi havde nogle dage uden regn. Alt i alt har det været godt at holde fri. Er nu tilbage på arbejde og det går bare derud af😀. 

lørdag den 13. juli 2024

Mit sommerstrik

 Jeg er gået i gang med at strikke en sommerbluse fra denne bog


og det er denne bluse

Jeg har haft lidt udfordringer med min strikkefasthed, da bogen siger at jeg skal bruge 2 tråde af BC garns Allino (50% hør og 50% bomuld) på pinde nr. 6. Jeg kunne ikke ramme strikkefastheden og jeg synes at blusen virkede meget tung. Kanterne rullede selvom jeg gjorde som beskrevet.


Så der var ikke andet at gøre end at trevle op og starte på ny. Jeg har derfor lavet opskriften om, så den passer til pinde nr. 3½ med 1 tråd, som er anbefalingen på bandarolen til garnet. Blusen strikkes oppefra og ned med skrå skuldersøm.

I bogen ser det ud til at blusen er mere luftig, men jeg tør ikke gå 1 nummer op i pinde, da jeg er bange for at blusen vil "vokse" pga. garnet (hør/bomuld).
Jeg har prøvet blusen og det ser ud til at den passer nu.

tirsdag den 9. juli 2024

Flydelod eller fiskekugle



Jeg er vild med flydelod/fiskekugle, som er en luftfyldt glaskugle, gerne mundblæst. De er blevet brugt af kystfiskerne til deres garn.

Jeg har 2 størrelser med en diameter på 30 eller (40 cm). Mine flydelod/fiskekugle skal hænge og derfor har jeg hæklet et net til dem.

Materialer: rester af bomuldsgarn 8/4

Hæklenål nr. 3

Fremgangsmåde:

Start med 4 luftmasker. Saml til en ring med 1 kædemaske.

1. omgang: 2 luftmasker, 10 stangmasker, slut omgangen med 1 kædemaske

2. omgang: 2 (3) luftmasker, 20 stangmasker (20 dobbeltstangmasker)

3. omgang: 5 (7) luftmasker, spring 1 maske over, 1 stangmaske (1 dobbeltstangmaske) i næste maske, 3 (4) luftmasker, omgangen rundt = 10 huller

4. omgang: 6 (8) luftmasker, spring 1 maske over, 1 stangmaske (1 dobbeltstangmaske) i næste maske, 4 (5) luftmasker, omgangen rundt 

Fortsæt med at øge med 1 luftmaske til der er 8 (10) luftmasker mellem stangmasken eller dobbeltstangmaske. Til den store kugle skal der til sidst være hæklet 3 omgange ialt med 10 luftmaskerne imellem  dobbeltstangmaskerne.


På næste omgang hækles 1 kædemaske i hver luftmaske over 2 huller, hækle 25 (30) luftmasker til strop, sættes fast i næste maske med 1 kædemaske, fortsæt med kædemaske og luftmasker til strop omgangen rundt = 4 (5) stropper.


Til ophæng hækles et antal luftmasker, så langt du synes. Pyt snoren ind i stropperne og luk den med en kædemaske i begyndelsen af luftmaskerækken.

Hæft enderne.

lørdag den 29. juni 2024

Red garnresterne

Hækl et håndklæde med granny stribes (bedstemor striber) i rester af bomuldsgarn. Håndklæder er 40 x 60 cm.


Find dine garnrester og en hæklenål nr. 3.

1. række: Slå 152 luftmasker op. Hækl 1 fastmaske i nr. 2 luftmaske fra nålen, fortsætte med at hækle fastmasker rækken ud. Vend.

2. række: 3 luftmasker (tæller som 1 stangmaske), 1 stangmaske i første maske, *spring de næste 2 masker over, 3 stangmasker i næste maske, gentag fra * rækken ud, slut med 2 stangmasker i sidste maske, skift farve, vend.

3. række: 3 luftmasker (tæller som 1 stangmaske), 1 stangmaske i første maske, *3 stangmasker i næste mellemrum, gentag fra * rækken ud, slut med 2 stangmasker i den sidste maske. Skift farve, vend.

Gentag 2. og 3. række.

Har du ikke garn nok af den ønskede farve, hækl videre med den næste farve. Hæft enderne undervejs i lænkerne. (For at illustrere hæftningen har jeg gjort det med en anden farve)

Sådan skal det se ud


Som kant har jeg hæklet en omgang fastmasker og en omgang krebsemasker (fastmasker hæklet fra venstre mod højre).


Stroppen er hæklet i midten af håndklædet med fastmasker og 2 rækker kædemasker frem og tilbage.


God fornøjelse med at bruge dine garnrester.

onsdag den 19. juni 2024

Stofcollage

Jeg er blevet vild med at lave stofcollage. Stofcollagen kan bruges som dekoration på et serviet, dække et hul på en dug, bukser mm. Den første stofcollage jeg lavede er med blomster på en serviet. Jeg har klippet blomster og blade ud i stofrester og syet det på med stikkesting. Stilkene er ligeledes syet med stikkesting.


Sommerfuglene er syet med korssting. Jeg har brugt vandopløseligt stramaj. Det hele er broderet med 2 tråde amager i nålen

Det næste stofcollage jeg lavede er med cup kager.


Her har jeg klippet hver del ud i stof og strøget vliesofix (dobbeltklæbende) på og sæt det over på en hvid damaskserviet. Alle kanter er syet med knaphulssting.


Jeg har broderet pynt på cup kagerne. Chokoladestængerne er broderet i fladsyning og bærerne er syet med kontursting i ring. For at skabe lidt liv i bærerne har jeg syet nogle franske knuder.


Til sidst syede jeg en omridset af en kage med kontursting.


Jeg skal i gang med nogle flere måske et billede😀