søndag den 23. marts 2025

Juhu, endelig færdig...

med mit tæppe i garnrester og en bluse. Jeg har været i gang med begge projekter i flere år, men nu er de endelige færdige. Jeg havde lovet mig selv ikke at starte op på noget nyt før jeg var færdig. Jeg skal bare lige blive enige med mig selv om hvad det skal være.

Mit tæppe i garnrester. Se hvor godt det passer til min stol, som jeg jo selv har ompolstret.


Når jeg strikker striber bruger jeg tit den italienske matematiker Fibonacci talrække. 1 1 2 3 5 8 (læg de 2 sidste tal sammen). Jeg synes at striberne bliver harmoniske.


Kanten er I-cord. Strik ret til de sidste 2 masker, som tages løs af med tråden foran maskerne. Vend.


Jeg har strikket "Striber på langs" af Petiteknit. Jeg har strikket i 1 tråd ÅLJ (nu Jensen Yarn) fra Isager garn og 1 tråd silkemohair fra Mayflower. Det er garn som længe har ligget og ventet på at blive brugt. Kraven er strikket dobbelt, men pt. jeg synes den fylder for meget. Nu må jeg se når jeg begynder at bruge den.


Jeg skal have broderet navn på denne kasket til en kommende student - HF søfart. 

Imens jeg brodere tænker jeg over, hvad jeg skal strikke. Jeg overvejer en sommerbluse. Jeg har garnet. Sæt i gang😃

søndag den 9. marts 2025

Lappeløsning

 Mine pyjamasbukser er gået op i liningen. 


Det har jeg repareret med hollandske kastesting


Hollandske kastesting er praktisk til at samle en flænge, især når der ikke er ekstra stof eller sømrum at sy i. Læg evt. en lap bagved, som der syes igennem. Hollandske kastesting er meget holdbare, da de bl.a. blev brug til at reparere faldskærme med under 2. verdenskrig.


Læg de to stofkanter mod hinanden, uden overlapninger, og sy skiftevis i højre og venstre kant, idet der stikkes ind fra midten, nedefra og op, til hvert sting.

mandag den 3. marts 2025

Strikkedag på Thisted Museum

Thisted Museum har i sin samling en smuk strikket pigetrøje, som de har fået af Livija. Hun var fra Litauen og kom i 1946 til Thy som flygtning, hvor hun i fire år opholdt sig i flygtningelejren i Dragsbæk.

Trøjen har ensfarvet ryg og ærmer. Forstykkerne er strikket med mønster. Ja, vi skulle have handsker på, hvis vi rørte ved blusen. Mønsteret på forstykkerne er strikket frem og tilbage.  Stolpekanterne er strikket sammen med forstykkerne. Til sidst er alle stykkerne syet sammen.


Kraven er glatstrikket med udtagninger ved forkanterne, så spidsen flipper opstår. Kanten rundt om kraven er perlestrikket.


Ribben er strikket i drejet rib - 1 drejet ret, 1 drejet vrang. 

På ærmerne er der lavet en forstærkning og muligvis en reparation med maskesting i bundfarven. Det giver en forstærkning, der stort set ikke kan ses.


Jeg har strikket en prøve med mønsteret. Jeg havde helt glemt, hvor godt jeg synes om, at strikke mønster frem og tilbage på 2 pinde.

Et udpluk af diverse strikkeprøver


Jeg havde en god dag og dejligt at se på strikketøj fra 40'erne. Der er sket lidt med måden, trøjer blev strikket på før i tiden.

mandag den 17. februar 2025

Garnkærlighed

Med nogle af mine tynde garner har jeg strikket 3 billeder. De er monteret på malerrammer der måler 20 x 20 cm.


Min fremgangsmåde:

Jeg har brugt tyndt uldgarn med ca. 255 m pr. 50 g.  Jeg fandt de farver jeg ville strikke med og slå 50 masker op på rundpind nr. 4. Jeg har strikket rund i glatstrikning og vend vrangen ud på det færdige arbejde. Jeg synes at vrangsiden er flottest med farveskiftet.

Farve A: beige
Farve B: sennepsgul-pink-gul
Farve C: grøn-rød-rust

Farveskift: Jeg har strikket med 2 tråde og skiftet 1 tråd af gangen.
14 omgange A, 1 omgang mix AB, 3 omgange A, 2 omgange mix AB, 2 omgange A, 3 omgange mix AB, 1 omgang A, 5 omgange mix AB, 1 omgang B, 3 omgange mix AB, 2 omgange B, 2 omgange mix AB, 3 omgange B, 1 omgang mix AB, 5 omgange B, 1 omgang mix BC, 3 omgange B, 2 omgange mix BC, 2 omgange B, 3 omgange mix BC, 1 omgang B, 1 omgang mix BC, 1 omgang C, 2 omgange mix BC, 3 omgange C, 1 omgang mix BC, 12 omgange C, luk af.

Montering: ri 1 tråd hvor omgangen begynder og slutter. Zik-zak på symaskinen på hver sin siden af ritråden. Klip op, hvor ritråden er. Hæft evt. enderne. Vask  stykkerne og spæd dem op på en plade i målene ca. 26 x 26 cm.

Nå stykkerne er tørre monteres de på malerrammer (20 x20 cm) med hæfteklammer.


En anden lille ide til at bruge dine garnrester er disse kaffebrikker:


Den gratis opskrift finder du her.


torsdag den 13. februar 2025

Mine kurser i foråret 2025

 

Forår 2025

Broderi på beklædning AFLYST
Du får mulighed for at afprøve forskellige sting og teknikker, der både kan pynte og skjule pletter og huller på tøj. Ligeledes får du en introduktion til materialer og teknikker, der bruges til overføring at motiver, og broderi på dit medbragte tøj

Der vises inspirationsbilleder af broderi, modeller og broderiprøver.
I løbet af kurset får du:
• Tips og ideer til motiv- og farvevalg
• Lært at sy forskellige sting
• Teknikker som du også kan bruge i andre sammenhænge
Medbring: et stykke tøj du ønsker at dekorerer, synåle, saks, fingerbøl, gerne en pose med rester af broderigarner, stofrester og en broderiramme.
Kompendium kan købes og der må regnes materialeudgifter.

Dato d. 8 marts 2025
Tid kl. 9-14
Tilmelding: AOF, Svendborg

Collage-broderi
På kurset arbejde vi med broderi-collage med små stofrester og frie sting.

Vi starter med komposition af collagen, opbygningen med de små stofstykker og efterfølgende broderi ovenpå. Der bliver gennemgang af forskellige frie sting og masser af fif og tricks til hvordan du kan lege med at ”male” med broderi oven på collagen.

Jeg medbringer bundstof, stofrester, broderigarn og en stak eksempler på collagebroderi til inspiration for dit eget ”broderi-maleri”.

Medbring gerne en pose med rester af broderigarner, stofrester og broderinåle med spids, saks og evt broderiramme max 13-15 cm i diameter.

Kompendium kan købes og der må regnes materialeudgifter.
Dato d. 22 marts 2025
Tid kl. 9-14
Tilmelding: AOF, Svendborg

Strik med perler
Du bliver guide gennem processen med at strikke perler i dit strikketøj. Der bruges en tynd og fin hæklenål til at sætter perlerne ind i strikketøjet enten tilfældigt eller i et mønster. Jeg gennemgår hvordan du udregner et mønster til f.eks. en lampeskærm, taske, håndledsvarmer mm.

Vi starter med en lille strikkeprøve for at få teknikken på plads. For at kunne deltage skal du blot have basale færdigheder i retstrikning med strømpepinde eller på rundpind med magic loop-teknikken. 

Medbring garn, strikkepinde som passer til garnet, tynd hæklenål nr. 1 til 1½, perler, saks.

Kompendium kan købes.
Dato d. 12 marts 2025
Tid kl. 17 – 20
Tilmelding: AOF, Svendborg

lørdag den 8. februar 2025

En strikket bluse

I 2022 havde jeg købt strikkeadventskalenderen fra Charlotte Tøndering. Jeg fik strikket blusen "lun og let", men den passede mig ikke, så den fik lov til at ligge. I efteråret trevlede jeg den op og er nu gået i gang med en ny og anden model. Og den ser ud til at passe. Jeg er ikke bleg for at trevle op, når tingene ikke passer mig.


Jeg har nu strikket en anden bluse af garnet.


Jeg har strikket October Sweater af PetiteKnit. Jeg havde 120 g Krea De Luxe Silk Mohair og 120 g ITO Shio. Det var desværre ikke nok, så måtte købe noget 2 nøler sort Silk Mohair og 1 nøgle ITO Shio for at have nok. Jeg har brugt rundpinde nr. 4 og nr. 3½ til kanterne. I opskriften skulle kanterne strikkes i rib (2 ret, 2 vrang). Jeg kan bedre lide at strikke rib i 1 drejet ret og 1 vrang.




I halsen har jeg brugt sandwichmetoden, som jeg har lært af Englegarn på et online kursus, som jeg har købt på hendes hjemmeside. Det giver en pæn afslutning på halskanten.

Jeg er godt tilfreds med resultatet. Den er dejlig lun og let.

lørdag den 18. januar 2025

Red garnresterne...

 med at lave filtede uldkugler.

Jeg har lavet en masse små garnnøgler med uldgarn. som kan filtes.


Jeg har brugt 100% uld. Er garnet superwash-behandlet eller indeholder kunstfiber kan det ikke filte. Lav evt.  en brændeprøve på garnet. Læs her hvordan du gør. 

Lav en masse garnnøgler, hvor diameteren er ca. 2,5 cm. Få at garnnøglet ikke skal gå op har jeg med en kraftig, tyk nål trukket garnet igennem nøglet så den er hæftet. Alle de små garnnøgler har jeg puttet i en vaskepose og filtet dem i vaskemaskinen ved 60 grader. Nogle har jeg filtet 2 gange, da jeg ikke var tilfreds med resultatet efter 1. filtning.

Her nogle forslag til hvad filtkugler kan bruges til:

Pynt med træperler, filtkugle og tassel. Jeg har brugt en kraftig bomuldstråd
.
Bordskåner lavet med filtkugler. Jeg har syet med en kraftig bomuldstråd igennem alle kuglerne. Der er syet på kryds og tværs for at få det til at holde. Brug evt. en krumnål.

Jeg har også lavet en krans til at hænge på min dør indtil mit kreaunivers. Den mangler lidt pynt, men det skal nok komme. Igen har jeg brugt en kraftig bomuldstråd og en nål for at lave kransen. Den hænger i et silkebånd.




fredag den 10. januar 2025

Hul i hue

Der var kommet et par huller i min hue, som jeg har repareret med en broderet sommerfugl.


Hullet reparerede jeg ved at sy maskesting, så masken ikke løber.


Jeg tegnede en sommerfugl på soluvlies, som er vandopløseligt. Jeg riede solovlies på strikken. Bagefter broderede jeg med kontursting, franske knuder, mille fleur, faldsyning og stikkesting. Når der broderes i strik skal stingene være længere end hvis der broderes på fast stof. Jeg har brugt tyndt uldgarn til borderiet.


Inden vask klippede jeg det overskudende soluvlies væk. For at få soluvlies væk, vaskede jeg huen i vaskemaskinen på uldprogram - 30 grader sammen med andre uldting.


Vil du gerne lære at reparer dit tøj har jeg et kursus hos Midtfyns Husflid søndag d. 26 januar 2025. Kom og vær med.


 

onsdag den 1. januar 2025

Godt nytår

Jeg vil gerne slutte året af med en stor tak til dig som læser med på min blog, Facebook og Instagram.
Det betyder meget for mig, at jeg kan dele min passion for strik, broderi mm. med dig.

Nytårsmenuen bestod af muslingesuppe. Vi lavede den frit efter opskriften fra Valdemarsro. Det smagte godt.


Bagefter fik vi oksemørbrad med hasselbagte kartofler, franske ærter og bearnaisesauce. Hertil drak vi rødvin. Det smagte også godt. Så var vi mætte.


I løbet af aftenen fik vi en kaffetår, kransekage og portvin. Efter vi havde set på fyrværkeri sluttede vi med en rejemad og en bette øl.

Jeg håber, du havde en skøn nytårsaften fyldt med glæde, nærvær og hygge. Godt nytår!