mandag den 26. oktober 2015

Garvning af fiskeskind

Flere har spurgt efter opskriften på garvning af fiskeskind.

Opskriften kommer her:
Skrabning
Inden fedtgarvningen begynder skal kødet skrabes af skindet. Til sidst skrabes skellene af.

Fedtgarvning
Portionen rækker til ca. 4 lakseskind på ca. 60 cm lange.

1 dl oliven- eller rapsolie, ca. 20 grader
1 æggeblomme
1 tsk opvaskemiddel

Fremgangsmåde: Læg skindene ned i blandingen og arbejde blandingen ind i skindet. Lad skindet ligge 10-15 minutter i blandingen. Hæng det indfedtede skind til tørre i solen eller i et varmt rum. Under tørringen skal skindet med jævne mellemrum gnubbes i hænderne. JO mere skindet bearbejdes under tørring jo bedre bliver det endelige resultat. Garvningen fremmes af bearbejdning og varme. Skindet skal hænge og modne et par døgn. Det overskydende fedt vaskes ud med sæbevand bestående af 1 dl opvaskemiddel til 10 liter vand ca. 20 grader varmt.

Tørring og blødgøring
Når det garvede, vaskede skind begynder at tørre er det tid for blødgøring af skindet. Det gøres ved at gnubbe imellem hænderne. Blødgøringen skal ske af flere omgange. Bearbejde skindet, lad det hvile lidt inden det bearbejdes igen. Skindet bliver glattest når det bearbejdes både på længden og bredden. For at få glatte skind fugtes skindet med en forstøver og spændes op på en plade med knappenåle.

Litteratur: Rahme, Lotte: Fiskeskinn. Garvning og sömnad med traditionella metoder. Lotta Garfveri, Sigtuma, 2006.

Ingen kommentarer: