søndag den 24. oktober 2010

Træd nålen

I går deltog jeg i et broderievent i Kerteminde. Vi var i lokalerne hos Dansk Husflid (http://www.husflid.dk/). Først fik vi en introduktion til udstillingen om efteruddannelse i moderne broderi. En flot og inspirende udstilling.
Bagefter var vi i arkivet for at se på undervisningsmateriale med broderi. Det var fremstillet af Håndarbejdeslærerinde, Fru Elisabeth Jensen i 1930'erne. Det var sjovt at se. Selv de broderiprøver jeg lavede for at komme på seminariet var der også nogle af, bare i en anden kvalitet end mine. Dem jeg lavede var broderet på hørstof og broderet med amger- eller hørgarn. Dem vi så var broderet på grov hørstof med uldgarn.
Lysedug (sammentræksyning)

Tehætte med broderi og applikation
Eftermiddagen sluttede med at vi skulle træde nålen og sy speckling (strøsting). Når der broderes speckling skal stingene syes på kryds og tværs og må ikke røre hinanden. Stingene må gerne være lange, for så kan tråden blankhed komme til sin ret. Jeg har syet med 3 tråde amagergarn fra Klara Væver i nålen.
Viskestykke
Nærbillede af broderiet
Tak til "Støtteforening til fremme af tekstile Håndværk" (http://www.fremme-af-tekstil.dk/) for en inspirende dag.
Ellers sidder jeg og gør stastus på efterårsferiens gøremål. Jeg har bl.a fået designet årets juleskort, som vil være til salg på julemarkedet på Heltborg Museum. Jeg har også fået strikket en masse hylstre til glas, som ligeledes er til salg på Heltborg Museum. Jeg håber vi ses til julemarkedet.

mandag den 18. oktober 2010

Pude med kalligrafi

Jeg har tegnet ABC med Lombardiske skrift. Jeg har også fået lavet et par broderiprøver med bogstaver. Af sting har jeg brugt stikkesting, speckling (strøgsting) og franske knuder. Bogstaverne skal broderet på et par puder til stuen.
ABC - orange (speckling i bogstaverne og en lilla fransk knude)
ABC - pink (Omrids af bogstaverne: stikkesting, speckling udenom bogstaverne og en grøn fransk knude)

Jeg er lidt i tvivl om hvilken en af prøverne jeg skal bruge. Kære læser, hjælp mig med at træffe et valg. Send din kommentar til mig.

Jeg glæder mig til at høre jeres kommentarer.
Hilsen
Birgitte

tirsdag den 5. oktober 2010

Æbler på 5 forskellige måder

Jeg er blevet en sækfuld filipa-æbler foræret. Jeg har lavet gammeldags æblekage og æbleflæsk. Opskrifterne på de to retter kan bl.a. findes i den gode gamle kogebog: God mad - let at lave.

En anden favorit er:

Æblechytney

1 kg æbler
1 peberfrugt
100 g rosiner
1 dl vand
½ dl eddike
1 tsk kanel
1 tsk paprika
ca.½ kg sukker - afhænger af hvor søde æblerne er
Skær æblerne i små stykker sammen med peberfrugten. Bland det sammen med de øvrige ingredienser og lad det koge ca. 20 minutter og smag til med sukker og evt. andre krydderier. Kan spise kold som pålæg eller som pynt på koldekartoffelskiver mm.

Smuldreæblekage
(4-6 personer)

600 g æbler
2 spsk friskhakket mynte
sukker, hvis æblerne er meget sure
Låg
125 g smør
1 dl sukker
2 dl havregryn
1 dl speltmel
Tilbehør
creme fraiche, græsk yoghurt eller skyr
  • Skær æblerne med skal i både. Fordel i bunden af en smurt tærtefrom. Drys evt. sukker og mynte over.
  • Smelt smørret i en gryde. Rør sukker, havregryn og mel i gryden med smørret.
  • Fordel dejen i klatter over æblerne.
  • Stil formen midt i en 200 grader varm ovn i ca. 25 minutter.
Prøv den også med pærer. Server evt. en Limfjord Porter fra Thisteds Bryghus til.

Den sidste opskrift er
Æbletærte
(8 personer)

Bund
2 dl speltmel
60 g margarine
3 spsk koldt vand
Kom mel og margarine i en stor skål. Smuldr dejen. Kom vandet i skålen og ælt dejen sammen. Rul dejen ud med en kagerulle. Læg dejen i et smurt tærtefad. Skær kanten af, så tærten kun er 1 cm høj.

Fyld
3 æbler
4 spsk flormelis
Skræl æblerne og skær dem i tynde både. Læg æblebådene taglagt på tærtebunden. Hæld flormelis i en si og sigt den over æblestykkerne. Bag tærten øverst i ovnen i 25 minutter.

God fornøjelse med æblerne.
Birgitte